maanantai 11. maaliskuuta 2013

Telkkuhuoneen valaisimet

Telkkuhuonneessamme on kolme valaisinta: katto-, pöytä- ja lattiavalaisin.
Artek A110 riippuvalaisin antaa pienestä koostaan huolimatta mielestäni hyvän valon ja sen laitan usein päälle silloin, jos esim. virkkaan tai lakkaan kynnet telkkua katsellessa. Messinkipinnoitettu teräsrengas on aika lailla kullanvärinen.
Koska tilassa ei yleensä ole pöytää keskellä huonetta, olemme laittaneet sen kattoon sille korkeudelle, että 182 cm mieskin pystyy kulkemaan sen alta lyömättä siihen päätään. Se ei kuitenkaan ole vaikuttanut häiritsevästi lampun ulkonäköön, koska näkymä huoneeseen on jo pitkältä olohuoneesta tai eteisestä, jolloin lampun kaunis ulkonäky tulee kyllä esiin, vaikka se vähän korkeammalla roikkuukin.



Tämän lattiavalaisimen ostanut aikoinaan Fida-lähetystorilta. Se toimi vain niin, että lamppu meni päälle, kun johdon laittoi seinään ja lamppu sammui poistettaessa johto seinästä. Mutta koska minulla on suhteita sähkäriin, mykyään valaisin toimii moitteettomasti vanhanaikaisesta narusta vetämällä. Samanlainen narusysteemi siinä oli alun perinkin ollut, mutta se oli aikojen saatossa irronnut sieltä mekanismista. Kupu on akryyliä. Tämä valaisin meillä on yleensä päällä iltaisin tässä huoneessa. 
Luulen, että valaisin on Yki Nummen vanhaa tuotantoa, jos jollain on tarkempaa tietoa, niin mielelläni kuulen lisää.
Noista kahdesta puuhelmestä vetämällä alas lamppu siis menee päälle, ei tarvitse enää laittaa aina johtoa seinään erikseen.

 Valaisimen alaosa on nahkaa ja on oikein hyvässä kunnossa.

Viimeisenä vielä Petri Vainion vuonna 2001 suunnittelema pöytävalaisin. Siihen saa vaihdettua sisään eri kuoseja noiden keltaisten pallojen tilalle. Saimmekin liikkeestä mukaan muutaman alkuperäisen vaihtopalan. Valaisin sopii hyvin muiden keltaisten yksityiskohtien joukkoon. Jos keltaiseen tulee joskus totaalikyllästyminen, muunneltavuuden vuoksi keltaiset pallot saa siis vaihdettua johonkin muuhun kuosiin tai poistamalla välipaperin valaisimesta tulee valkoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti