tiistai 19. maaliskuuta 2013

Purjerengasverhojen tekeminen

Chihut haluavat aina olla siellä, missä omistajansakin. Näissä kuvissa verhojen sivut ja ylä- ja alakäänteet on jo saatu ommeltua. Yritin levittää kankaan siististi lattialle ja alkaa sommitella purjerenkaita oikeille kohdille. Helpommin sanottu kuin tehty, kun verhon päälle asettui heti kolme karvakasaa makaamaan pehmorotan kanssa, syömään luuta tai muuten vaan hengaamaan.
Purjerenkaiden laittamiseen tarvitset sakset, kynän ja mittanauhan. Nuppineuloja tarvitsin siihen vaiheeseen, jossa ompelua varten käänsin ylä- ja alakäänteet. 
Oman kokemukseni mukaan tukikangasta ei tarvita, jos kankaan kääntää kaksinkerroin ylätaitteessa, johon renkaat laitetaan. Ainakin meillä on näin kestänyt jo muutaman vuoden makuuhuoneen verhot, vaikka ne vedetään kiinni joka yö eli purjerenkaat ovat joutuneet koetukselle.

 Laitoin kahdeksan rengasta per verho. Aloitin renkaiden laittamisen reunoista, jätin 4 cm etäisyyttä sivureunaan. Ohjeen mukaan etäisyys sivusta saa olla 4-6 cm, enempää väliä ei kannatakaan jättää, muuten reuna repsottaa rumasti.
Kun molempiin reunoihin on laitettu yhden renkaan paikka, sen jälkeen pitää laskea symmetriset välit muille renkaille.
Piirsin kuulakärkikynällä purjerenkaiden sisäreunaa pitkin ympyrät, joita pitkin leikkelin vapaasti saksilla reiät. Kannattaa ensin leikata mieluummin pari milliä liian pienet reiät kuin suuret.

 En itsekään leikannut ihan viivaan asti ja siten renkaan saa ujutettua napakasti kankaaseen.


Kun toinen puoli on ensin ujutettu kankaan sisään, matalampi renkaan puoli on helppo naksauttaa paikoilleen.


Kun kaikki purjerenkaat on kiinnitetty ensimmäiseen verhoon, toisen verhon kanssa työskentely on huomattavasti nopeampaa. Verhot voi laittaa päällekkäin ja piirtää reikien kohdat alapuolella olevaan verhoot kiinnitettyjen renkaiden kohtia mallina käyttäen. Näin ei tarvitse mittailla erikseen jokaisen renkaan kohtaa toiseen verhoon.
 Verhot ovat jo ikkunassa ja niistä tuli hienot, chihujen ystävällisestä avusta huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti